niedziela, 6 stycznia 2013

Żytni chleb z woda z kiszonych ogórków i koperkiem






Dopadła mnie grypa
wyleżałam się w łóżku aż przez jeden dzień - to dużo jak na mnie
energia mnie rozpiera, ale postanowiłam spędzić leniwy dzień w domu, z duża ilością przyjemności, ciepłej zielonej herbaty i wełnianymi skarpetami na nogach
no i umówiłam się z nią - prawie na dziewiąta :) na pieczenie chleba

Wspólnie upiekłyśmy już kilka pozycji z tej książki, zawsze było świetnie i postanowiłyśmy wrócić

Ten chleb już kiedyś piekłam, przyznam szczerze, wyszedł wtedy dużo lepszy - jedna taka co zjadła go jeszcze ciepłego wiecznie mnie o ten chleb molestuje ;)

Chleb jest prosty, drożdżowy, nie wymaga wyszukanych składników, chyba, że jest zima i w Waszych sklepach nie ma świeżego koperku  jak u mnie - można wtedy użyć suszonego
i pod warunkiem, że w Waszej spiżarce są słoiki z ogórkami kiszonymi

Bo ten chleb w 1/3 składa się z kiszonej wody - ja jestem jej fanatykiem, uwielbiam spijać resztki wody ze słoika, jest pyszna i zdrowa 
a w zimie to właśnie kiszonki zapewniają nam lepszą odporność - może dlatego grypa tak szybko sobie poszła ? :)

Anita dziękuje za kolejne fantastyczne wspólne pieczenie :*


Żytni chleb z woda z kiszonych ogórków i koperkiem 
Cucumber Pickle juice rye loaf by Dan Lepard

200 g uprażonej żytniej mąki
300 g mocnej pszennej mąki
3/4 łyżeczki soli
350 g wody z ogórków kiszonych w temp 20 stopni
1 i 1/4 łyżeczki drożdży świeżych ok 12 g
10 g posiekanego świeżego koperku

mąkę żytnią uprażyć w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 15 minut lub do uzyskania lekko brązowego koloru - zapach jaki roznosi sie w tym momencie w domu jest nie do opisania, ale uważajcie przy otwieraniu piekarnika ;)
wystudzić


Maki wymieszać ze solą, w osobnej misce wymieszać wodę z ogórków, drożdże i koperek,
wymieszać wszystko ze sobą, zagnieść ciasto i odstawić na 10 minut - jesli czujecie, że Wasze ciasto jest zbyt gęste dodajcie troche wody, ja nie dodałam i ciasto sie rozchodziło po złożeniu w bochen.


1 łyżeczkę oliwy wylać na blat rozsmarować - wyłożyć na nią ciasto i zagnieść 10-15 sekund, następnie włożyć do naoliwionej miski na 10 minut
zagnieść 10-15 sekund odstawić na 10 minut
zagnieść 10-15 sekund odstawić na 10 minut
zagnieść 10-15 sekund odstawić na 30 minut
zagnieść 10-15 sekund odstawić na 1 godzinę

Ciasto złożyć w bochen włożyć do kosza i odłożyć do wyrastania na ok 1 godzinę lub do podwojenia objętości- pamiętajcie że czas jest zależny od temperatury jaka jest w Waszym domu, w cieple chleb wyrasta szybciej, w zimnie wolniej
mój wyrastał 1 h 15 min i mam wrażenie że gdyby poleżał jeszcze 30 minut to byłby lepszy

Pieczemy 55 minut w temperaturze 210 stopni 

Aby uzyskać glazurę na chlebie, należy  20 g mąki żytniej zmieszać z 150 g zimnej wody do uzyskania piany, podgrzewać, doprowadzając do wrzenia. Ostudzić,rozcieńczyć wodą do konsystencji kremu. 15 minut przed końcem pieczenia, wyjąć chleb z piekarnika i szybko posmarować glazurą po powierzchni. Włożyć z powrotem bochenek do piekarnika i dokończyć pieczenie.




8 komentarzy:

  1. Ewo! Cudne zdjęcia! ja zaraz posta przygotuję, jeszcze 5 minut.
    Dziękuję za to pieczenie! i mam nadzieję, że w tym roku więcej chlebów razem upieczemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wcześniej zaczynamy, to upieczemy więcej :))
      dzięki :**

      Usuń
  2. Jak zwykle cudowne zdjęcia i wspaniały chleb. Ewo wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, w dodatku tak klimatycznie sfotografowane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w końcu zrobiłam i ja, co prawda po swojemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile tu u Ciebie pysznych chlebków.
    Ten mnie zaintrygował. Napisz mi tylko prosze co oznacza mocna mąka pszenna? ma byc T2000?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie, nie, chodzi o mąkę pszenna typ chlebowy 750 lub 850 która ma dużo białka u nas taka jest rzadko dostępna w sklepach ale można użyć 650 i też wyjdzie , ten tu faktycznie pyszny był i woda z ogórków się nie marnuje ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis